Αποκατάσταση Της Ακοής Με Ακουστικά Βοηθήματα

Χρυσούλα Θώδη, Δρ. Ακουολόγος
Διευθύντρια, Ακουολογικό Κέντρο Κύπρου, 22769971

Η βαρηκοΐα είναι από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις στους ενήλικες. Η μειωμένη ικανότητα ακοής και επικοινωνίας είναι ενοχλητική και επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Η σημαντική σύνδεση της βαρηκοΐας με κατάθλιψη και μειωμένη λειτουργική ικανότητα είναι επιπρόσθετες δυσκολίες των ατόμων με απώλεια ακοής. Η βαρηκοΐα είναι μια «κρυφή» πάθηση, που συνήθως δεν προκαλεί συμπόνια ή κατανόηση αλλά ενόχληση και θυμό, καθώς το βαρήκοο άτομο εκλαμβάνεται ως «απρόσεκτο», «δεν δίνει σημασία», «αδιάφορο». Η «κρυφή» φύση της βαρηκοΐας έχει σαν αποτέλεσμα να περνά γενικά απαρατήρητη, και οι πάσχοντες να ζητούν βοήθεια μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας προσωπικής και των ανθρώπων γύρω τους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ακουστικών βοηθημάτων έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ καλές λύσεις για τις πλείστες περιπτώσεις βαρηκοΐας. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε συζητήσει περιπτώσεις βαρηκοΐας που μπορεί να αντιμετωπισθούν ιατρικά, σήμερα θα ασχοληθούμε με την αποκατάσταση της ακοής μέσω ακουστικών βαρηκοΐας, για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια, μόνιμη βαρηκοΐα που δεν διορθώνεται ιατρικά.

Πότε είναι απαραίτητη η χρήση ακουστικών;

Όταν το άτομο δυσκολεύεται να παρακολουθήσει συζητήσεις, δεν ακούει στο τηλέφωνο, δεν ακούει στην τηλεόραση, παρανοεί συχνά κάτι που λένε οι άλλοι, βρίσκει ότι πολλοί άνθρωποι δεν μιλούν καθαρά ή μιλούν σιγανά, και γενικά όταν δυσκολεύεται στην καθημερινή ζωή λόγω βαρηκοΐας. Με βάση τον ακοομετρικό έλεγχο ο ειδικός ιατρός ή ακουολόγος θα συστήσει τη χρήση ακουστικών

Τι είναι το ακουστικό βαρηκοΐας;

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην βελτίωση στην ακοή και στην κατανόηση της ομιλίας ανθρώπων με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Η τεχνολογία των ακουστικών έχει βελτιώσει την απόδοση και την ποιότητα του ήχου που αποδίδουν, και έχει προχωρήσει σε θέματα όπως τα σφυρίγματα, ο θόρυβος, και η αίσθηση της φωνής του χρήστη. Με ένα καλό ακουστικό ο χρήστης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ακοή του χωρίς ενοχλητικά σφυρίγματα, και ακούγοντας τους ήχους του περιβάλλοντος. Οι μεγάλη πρόοδος στην τεχνολογία των ακουστικών έχει φέρει και παραπλανητικές υποσχέσεις από πωλητές ακουστικών: είναι λογικό ότι δεν μπορεί να υπάρξει «τέλεια» ακοή με το ακουστικό βοήθημα, ούτε ξαφνική «επανάσταση» στην τεχνολογία ακουστικών. Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους, ώστε να μην απογοητεύονται με παράλογες υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες. Ακόμα και τα πιο προηγμένα ακουστικά δεν παύουν να είναι βοηθήματα επικοινωνίας, που μπορεί να προσφέρουν σημαντικότατη και πολύτιμη βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φυσική ακοή.

Πώς επιλέγουμε τον τύπο του ακουστικού που είναι κατάλληλος;

Για τη σωστή επιλογή του ακουστικού, ο ακουολόγος πρέπει να λάβει υπόψη την ακουστική ικανότητα (βαρηκοΐα και κατανόηση της ομιλίας), τις επαγγελματικές και οικογενειακές δραστηριότητες, κινητικές ικανότητες, γενική κατάσταση υγείας, και αισθητικές προτιμήσεις. Το κόστος είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας. Εσείς και ο ακουολόγος σας θα αποφασίσετε αν ένα ή δύο ακουστικά είναι η καλύτερη λύση για σας. Η χρήση δύο ακουστικών από άτομα με αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα βοηθάει στην εξισορρόπηση των ήχων και στη βελτίωση της απόδοσης στο θόρυβο, καθώς και στον εντοπισμό της πηγής του ήχου. Τα ακουστικά μέσα στο αυτί (ενδωτιαία) έχουν αισθητικά πλεονεκτήματα, ενώ τα πίσω από το αυτί (οπισθωτιαία), ή πάνω από το αυτί έχουν ακουστικά πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι πιο εύχρηστα.

Ο αριθμός των καναλιών στα ψηφιακά ακουστικά είναι πολύ σημαντικός, και μπορεί να καθορίσει την καθαρότητα, την φυσικότητα, και γενικά την ποιότητα του ήχου. Όσο περισσότερα κανάλια έχει ένα ψηφιακό ακουστικό, τόσο καλύτερος είναι ο ήχος του, μέχρι τα 8-12 κανάλια. Από 8-12 κανάλια και πάνω δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον ήχο, αλλά μπορεί η γενική ποιότητα του σήματος να γίνεται καλύτερη. Όσο καλύτερο είναι το ψηφιακό ακουστικό, τόσο καλύτερα απομονώνει τους θορύβους και ενισχύει την ανθρώπινη φωνή. Θα υπάρχουν όμως στιγμές όταν ο θόρυβος του περιβάλλοντος είναι πολύ έντονος, που το άτομο με βαρηκοΐα μπορεί να δυσκολεύεται. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, η σωστή επιλογή και εφαρμογή του ακουστικού σημαίνουν τεράστια βοήθεια στην καθημερινή ποιότητα ζωής του χρήστη.

Τι να περιμένει κάποιος από τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Η επιτυχημένη χρήση των ακουστικών απαιτεί χρόνο και υπομονή. Τα ακουστικά δεν αποκαθιστούν πλήρως την ακοή, και δεν εκμηδενίζουν το θόρυβο του περιβάλλοντος. Μπορούν όμως να βελτιώσουν σημαντικά την δυνατότητα να ακούτε, και να κάνουν την επικοινωνία και τη ζωή σας πιο εύκολη. Η προσαρμογή στη χρήση ακουστικού είναι διαδικασία σταδιακή, που προϋποθέτει να τα χρησιμοποιήσει κάποιος σε διάφορες συνθήκες, για να συνηθίσει να ακούει διάφορους ήχους. Ο ακουολόγος σας είναι υπεύθυνος να καταστρώσει μαζί σας πρόγραμμα προσαρμογής ώστε να συνηθίσετε το ακουστικό σας πιο εύκολα, και να βελτιστοποιήσετε τη χρήση του.

Τι πρέπει να προσέξω πριν πάρω ακουστικά;

Άτομα με βαρηκοΐα που αποφασίζουν να ζητήσουν τη βοήθεια του ακουολόγου, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η εκπαίδευση του ακουολόγου, και η επιστημονική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με την εμπειρία και την επαγγελματική υπευθυνότητα πρέπει να δημιουργούν ένα συνδυασμό που να εγγυάται την αποκατάσταση της ακοής στον καλύτερο βαθμό. Οι μελλοντικοί χρήστες ακουστικών πρέπει να ρωτούν για την ποιότητα του ακουστικού, για την εγγύηση, το κόστος,, τη δυνατότητα επισκευών και μετατροπών, και τη διαθεσιμότητα του ακουολόγου. Η εφαρμογή ακουστικού είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή, κατάρτιση, και εμπειρία. Είναι σημαντικό να νιώθει ο χρήστης ότι αναθέτει στον ακουολόγο την αποκατάσταση της ακοής και όχι απλά την αγορά ενός μηχανήματος.